Noe jeg får til

Et av mine høyeste ønsker som far er at barna mine skal bli kjent med Jesus. Men som «profesjonell kristen» kan listen over det jeg bør og ikke bør gjøre for å lykkes med det, ofte bli lang. Jeg liker kurs/bøker/seminarer og gode råd som hjelper meg til å være en tydelig trosformidler til mine barn. Men like mange ganger som jeg har gått oppmuntret fra et seminar, har jeg gått nedslått fra en hverdagshendelse jeg ikke fikset. Mine gode ønsker og ambisjoner krasjer ofte med hverdagen og livet.

Av: Håvard Haugland

Jeg tror foreldre trenger å ta ansvar og eierskap i forhold til det å være trosformidlere på hjemmebane. Jeg erkjenner at vi har et stykke å gå i forhold til det livet mange av besteforeldrene/foreldrene våre levde. De var gjerne mye mer aktive med felles bønneliv, bibellesning, aktive tjenester i kirka osv. Men på veien til å bli tryggere og tydeligere trosformidlere på hjemmebane, trenger vi å kjenne mestringsfølelse midt i en hektisk hverdag.

Det er noe jeg får til uansett hvor hektisk dagen har vært. Jeg får alltid til å legge hånden i pannen på de tre guttene mine og lyse velsignelsen over dem hver kveld før de legger seg. Avslutningen på velsignelsen har også en fast liturgi. Da tegner jeg korset i pannen mens jeg sier: I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn, du hører Jesus til.

Det at jeg hver kveld kan gi dem det vakreste jeg vet, Guds velsignelse, gjør noe både med meg og med barna. Denne enkle praksisen gjør barna mine litt tryggere på at de kjenner seg elsket, ønsket og verdsatt av Jesus. Og den gjør meg også til en litt tryggere trosformidler. Vanen med velsignelsen har dratt med seg andre gode vaner. Vi leser for eksempel ofte en kort tekst fra en barnebibel hvor vi avslutter med en liten samtale. Det har gjort det lettere å be sammen med barna mine, og å be for dem. I forkant av velsignelsen blir det enklere både for barna og meg å be korte bønner før vi avslutter kvelden. Barna får også selv prøve seg med å legge hånda i min panne for å gi meg velsignelsen. Velsignelsen er så innarbeidet i barna mine at ungdommer eller besteforeldre som sitter barnevakt blir pent nødt til å få med seg en velsignelse før de sier god natt.

Jeg har troa på enkle rutiner som vi får til hver dag. Velsignelsen har vært en slik for meg. Det er nemlig ikke alltid at vi leser i bibelen eller ber sammen, men vi får alltid tid til velsignelsen. Jeg håper denne enkle kveldsrutinen kan bli en del av din rutine sammen med dine barn. Mitt ønske er at du gjør noe du får til og at det kan være utgangspunktet for andre gode vaner. Gjennom små og enkle rutiner peker vi på Jesus og hjelper barna våre til å utvikle et vennskap med ham.

Herren velsigne deg og bevare deg! Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig! Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred! 4 Mos. 6, 24-26

Håvard Haugland er daglig leder i FriBU – Frikirkens barn og unge. Han er gift med Karianne og er pappa til tre gutter. Håvard har arbeidet med barne- og ungdomsarbeid i Frikirken i mange år og vært ungdomspastor i Hånes Frikirke. Han har vært med å utarbeide ledertreningsopplegg for ungdom og familiegrupperessurser.