Bønn – uten filter

«I  kveld skal jeg be og du skal høre på!» Vesle Nikolai så bestemt opp på mor som satt på sengekanten. Hun nikket, litt overrasket, men det var jo greit, det. – Veldig fint at femåringen tar ansvar for å be! Han foldet hendene og lukket øynene, og mor gjorde det samme. Og så lød det: «Kjære Jesus! Jeg ber for mamma. Hjelp henne til ikke å være så sur og sint hele tida! AMEN»

Av Jorunn Singstad Djupvik

Vi kan smile litt av denne lille episoden. Og det er sikkert mange som lurer på hvor dypt trangen til å be egentlig stakk, i den vesle gutten. Men barn gjør sjelden ting med baktanker. Han hadde skjønt muligheten for å be, og han benyttet seg av den. Og jeg er helt sikker på at han forventet å få svar. 

Det viktige med denne historien er: Denne vesle gutten bodde i et hjem der han hadde lært å be. Ikke alle har det. Det er mange som opplever bønn som vanskelig. De ber sjelden selv, og opplever det å be samme med barna sine som en uoverstigelig terskel. Men bønn er enkelt. Ja, det SKAL være enkelt. For Gud forventer ikke fine ord og gode formuleringer. Han ser til hjertet og kjenner alle våre tanker og lengsler. 

Vi ber ikke for å tekkes Gud. Bønn er først og fremst viktig for vår egen del. Det kan være forløsende, ja, livsforvandlende å sette ord på det vi har på hjertet. Det slipper til lyset i livene våre og gir Den hellige ånd muligheten til å gjøre sin gjerning. Dessuten er det knyttet sterke løfter til bønn. «Be så skal dere få!» sa Jesus. Og han mente det! Det har evig verdi for barna våre at vi ber sammen med dem. Og det kan rett og slett forandre verden.

Sju måter å be sammen på 

1. Hermebønn:

En ber først, mens de andre gjentar. Dette kan være en fin måte å bli vant med å be og å trene på å formulere egne bønner. – Passer for barn 3–6 år og oppover.

2. Popcorn-bønn:

Alle ber bare en kort setning hver. Hvis setningene er korte og enkle, er det lettere for alle å være med. – Passer for alle aldre.

3. Kjedebønn:

Den første ber to bønner, den neste gjentar den andre bønnen til den første, og legger til en bønn selv osv. For eksempel: «Kjære Gud! Takk for at du er her! Takk for at vi får be til deg!» «Takk, Gud, for at vi får be til deg! Takk for at du hører bønn!» «Takk for at du hører bønn! Takk for din kjærlighet!»… o.s.v. – Passer for barn fra skolealder og oppover.

4. TETØ-bønn:

Bruk TETØ som huskeliste når dere ber:

  • Tilbedelse – å prise Gud for hans storhet.
  • Erkjennelse – å si det som det er til Gud, og be om tilgivelse for synd.
  • Takk – å takke for alle Guds gaver.
  • Ønsker – å legge fram for Gud det vi har på hjertet.

Bruk gjerne «popcorn-bønn».– Passer for tweens og tenåringer.

5. Nonstop-bønn (eller «snope-bønn»):

Skriv bønnetemaer på papirhjerter, og tre dem på en snor (bruk nål og tråd), slik at det blir en bønnelenke. Heng dem på veggen, eller legg dem et sted sammen med en pose «nonstop» (eller annen «snop») og en skål. Hver gang noen er borte og ber en bønn fra bønnelenka, legger de et godteri fra posen opp i skåla. Etter noen dager, kan dere ha en felles bønnestund og kose dere med godteriet. – Passer for barn 6–9 år (dette kan også fungere for tweens).

6. Krone-bønn:

Finn et nødhjelps- eller misjonsprosjekt, og lag en collage med bilder og informasjon om prosjektet og heng det på veggen. Sett fram et glass med penger og ei skål. Hver gang noen er borte og ber for prosjektet, legger de penger i skåla. Send til slutt pengene til prosjektet. (Det er fint å få kontakt med noen som jobber med prosjektet, slik at dere hele veien kan få oppdatert informasjon som bønne- og takkeemner.) – Passer for tweens og tenåringer.

7. En god sirkel:

Sitt i en ring, og alle ber og velsigner en og en i ringen: «Kjære Gud, vi takker deg for …! Vi ber om at du må velsigne og bevare ham/henne, og la ham/henne være til velsignelse for andre!» – Passer for store barn (fra ca. 8 år) og oppover, og for tenåringer.

Og husk: Det er makt i de foldede hender. Når vi ber, kan hva som helst skje!

Jorunn Singstad Djupvik har siden 2009 jobbet som redaktør, forfatter og bibelinspirator i Bibelleseringen, og begynner nå i Awana, Norge. Hun har blant annet vært redaktør og medforfatter i Foreldreboka og Foreldreskolen, har redigert Alfa super – bibelleseplan for barn og familier og hun holder kurs og seminarer om å dele tro på hjemmebane. Hun har tre egne barn og fire barnebarn.