10 måter å lære et bibelvers på

Du har sikkert opplevd det selv; du står midt i en situasjon som er krevende eller vanskelig, men plutselig dukker et bibelvers eller en sangtekst opp i hodet – en påminnelse som var akkurat det du trengte der og da. Å lære bibelvers gir en skatt i hjertet som ingen kan ta fra deg. Det er derfor det beste vi kan gi barna våre.

av Jorunn Singstad Djupvik, Awana Norge

Å sitte å pugge kan være både kjedelig og demotiverende. Her kommer 10 måter familien kan leke og ha det fint sammen  samtidig som dere lærer bibelversene:

1. SKATTEJAKT

Del opp bibelversene og skriv det på lapper, noen ord på hver lapp. En av de voksne putter litt godteri eller frukt sammen med lappene i pakker, en til hver i familien, og gjemmer pakkene rundt omkring i huset eller hagen.  Så skal familien ut på skattejakt, til hver finner sin pakke. Kos dere med det som er i pakken, mens dere legger lappene i rett rekkefølge. Prøv å lære bibelverset utenat!

2. STAFETT:

Si bibelverset sammen et par ganger. Del opp bibelverset og skriv det på lapper to ganger (så det blir to sett) og bland lappene godt. Spenn opp ei snor i den ene enden av rommet, og sett ei kurv med klesklyper under. Del inn i to lag som stiller seg i andre enden av rommet. Første deltaker på hvert lag skal finne det første ordet i bibelverset, springe bort til snora og feste det med ei klesklype, springe tilbake og sende andre deltaker av gårde med andre ord osv. Det første laget med rett vers på snora vinner.

3. STAFETT MED VANN:

Del opp bibelverset og skriv det på lapper. Putt lappene i tomme kinderegg-kapsler eller i små ballonger som er knyttet igjen, og legg dem på bunnen av to vaser eller tomme syltetøyglass. Del inn i to lag. Hvert lag får ei bøtte med vann og ei skje. Still opp et stykke fra vasene (lag gjerne en startstrek og sett bøttene der.) Lag en stafett der dere bruker skjea og bærer vann bort til vasene. Når nr. 1 har båret bort ei skje med vann og kommer tilbake, overtar nr. 2 skjea, bærer ei skje vatn bort til vasen osv. Når kapslene har komme opp til toppen av vasen, åpner dere dem, og legger lappene i rett rekkefølge.

4. BALL-LEK:

Les bibelverset et par ganger, og prøv å lære det utenat. Sitt i en ring på gulvet og ha en ball eller noe annet å trille med. Den som har ballen, sier første vers i bibelordet, triller ballen videre til neste som sier neste ord osv. Hvis noen ikke husker ordet, er det lov å si «pass» og trille ballen videre.

Ballen kan også sprettes fra person til person. Da går det kjappere og er litt vanskeligere.

5. BIBELVERS-MEMORY:

Bruk litt stivt papir eller kartong og lag en bunke like store kort. Del opp bibelverset og skriv det på kortene. Legg kortene opp-ned på bordet. Nå skal dere finne kortene og legge dem i rett rekkefølge – finn de første ordene i bibelverset først, så det andre o.s.v. Hvis en snur et kort og det ikke er det rette kortet, snus det tilbake igjen. Prøv å huske hvor det lå!

6. I RETT REKKEFØLGE 

Del opp bibelverset og skriv det på Post-it-lapper. Fest lappene på klærne på ulike deler av kroppen, f.eks. på overarmen, underarmen, lårene, leggene, under beina o.s.v., og vis bibelverset ved å holde opp lappene i rett rekkefølge. 

7. BIBELVERS-SANG ELLER BIBELVERS-RÆPP

Lag en sang eller en ræpp med ukas bibelvers. Dere kan gjerne dikte til mer, slik at bibelverset for eksempel utgjør refrenget. Lag gjerne også et rytmeorkester med det dere finner i huset, og hvis noen spiller et instrument, er det fint hvis de blir med. Lag gjerne en liten filmsnutt med låten, eller framfør det for familie eller venner.

8. ORDBLOMSTER

Tegn blomster på papir (bare hodene, ikke stilker og blad) Klipp dem ut. (Det passer best med blomster med kronblader) Skriv ett og ett ord av bibelverset på blomstene, og brett alle kronbladene inn imot midten. Legg blomstene i en skål med vann, og se at kronbladene bretter seg ut. Prøv å få blomstene til å ligge i rett rekkefølge i skåla, og lær bibelverset utenat.

9. TAMPEN BRENNER

Del opp bibelverset og skriv det på lapper. En gjemmer lappene rundt omkring i huset. De andre leter til de finner alle lappene, og den som gjemte dem, hjelper til ved å peke og si «fugl» (Høyt oppe), «fisk» (lavt nede) og «tampen brenner» (veldig nært) Når alle lappene er funnet, setter dere sammen bibelverset og prøver å lære det utenat. 

10. LYS I MØRKET

En forbereder leken ved å dele opp bibelversene og skrive det på klistrelapper, noen ord på hver lapp. Lappene klistres så bak på reflekser, som gjemmes rundt omkring i huset. Del inn i to lag, og hvert lag får en lommelykt. Slukk alt lys i huset, og bruk lommelyktene for å finne refleksene. Til slutt henger dere refleksene i rett rekkefølge, og prøver å lære bibelversene utenat.