Utholdende og tålmodig

Det er mye i vår tid som går fort. Effektivitet er et lovord og noe vi ofte forventer. Klagene kommer til systemer som tar lengre tid enn ønskelig. Samfunnsutviklingen raser avsted og trendene endrer seg stadig. Kommunikasjon går lynraskt og det forventes gjerne at man er pålogget til enhver tid. Umiddelbar tilfredsstillelse av behov er kanskje både vi og barna våre vant til.

Disse tendensene har lite til felles med foreldrerollen. Her må vi ofte se langt etter umiddelbar belønning og raske resultater. Foreldrerollen er tidkrevende og energikrevende. Den forlanger enormt mye av oss, noen ganger mer enn vi føler vi klarer.

For å oppdra barn som er sunne og trygge må vi bygge stein på stein over en årrekke. Det er tusenvis av måltider som skal lages, uendelige mengder klesvask, det er leksehjelp og leggetid, megling mellom søsken, tårer som skal tørkes, klemmer som skal gis, tulling og tøysing, aking og ballspill, bøker som skal leses og LEGO som skal bygges. Gjennom alt dette og gjennom alle disse årene tjener vi igjen og igjen barna våre, både praktisk og emosjonelt. Vi ofrer oss, og vi strekker oss. Vi setter grenser og vi bryner oss. Og alt dette er vår gudstjeneste.

Denne utholdenheten og tålmodigheten i foreldrerollen, er ofte ulik kulturen ellers. Den krever enormt mye av oss, men den gir desto mer tilbake. Alle disse små elementene som utgjør en barndom, et liv og en hverdag er med på å bygge små mennesker til trygge og sunne voksne. Gjennom å møte våre barns behov igjen og igjen, gjør vi hjertene deres i stand til å ta imot det vi har å tilby dem av overbevisninger, verdier, tro og veiledning. Alle de små kjærlighetshandlingene du gjør i dag har stor betydning, både nå og i evigheten! Stå på du utholdende og tålmodige mamma og pappa!

«Kraften fra hans herlighet skal gi dere styrke, så dere alltid er utholdende og tålmodige. Kol. 1:11»

Tine er 34 år gammel og bor i Ålesund. Hun jobber til daglig som psykolog i møte med voksne. Gift og mor til fire jenter i alderen 1 til 8 år.