Kan jeg få smitte deg litt?

Telefonen ringer og i andre enden er min mor. Vi har ikke sett hverandre på flere dager, siden den skjebnetunge dagen; torsdag 12. mars. Den dagen fylte hun 79 år, og den dagen fikk hele den norske befolkningen beskjed om å holde seg hjemme på ubestemt tid på grunn av Koronaviruset. Norge ble satt på pause og svært brått ble hverdagen vår endret. 

Men tilbake til telefonsamtalen; I den andre enden begynner mamma å synge; «Kan jeg få smitte deg litt?» «Ehh, nei, det kan du ikke», tenker jeg fort inni meg og rekker å kjenne på en liten klump i magen før hun fortsetter; «…med ekte glede?». Jeg drar på smilebåndet og kjenner den lille klumpen forsvinne like fort som den kom. Mamma ville bare høre hvordan det gikk med 5`er banden i det røde rekkehuset. Om vi hadde nok dopapir og om alle var friske og raske? 

Det er mange ting som smitter for tiden; en ting er lumske influensavirus. Andre ting er frykt, panikk, hamstring og uro for fremtiden. Men heldigvis smitter også ro, kjærlighet, entusiasme, godhet, tilstedeværelse og glede. I denne tiden gjør vi lurt i å velge klokt; velge det gode. Hvilken smitte utsetter du deg for om dagen og hva ønsker du å smitte andre med?

Kanskje er Paulus sine oppmuntringer til de kristne i Filippi mer aktuelle enn noen gang: 

«Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk. Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus. 

Til slutt, søsken: Alt som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte, alt som er til glede og alt som fortjener ros, legg vinn på det! Og alt dere har lært og tatt imot, sett og hørt hos meg, gjør alt dette! Så skal fredens Gud være med dere.» Filipperne 4.6-9.

Den enkle barnesangen ble en viktig påminner til meg denne dagen. «Kan jeg få smitte deg litt med ekte glede, få smitte deg litt med et lite (digitalt!) smil, kan jeg få smitte deg litt? Bli med å spre det; kjærlighet fra Jesus Krist». Takk mamma.

Her er sangen: https://www.youtube.com/watch?v=sfqi_Yorhpw

Ingunn er gift med Andreas Magnus og de har 3 barn. Hun er utdannet familieterapeut og jobber til daglig i Hånes frikirke som familiearbeider og som prosjektleder i Fribu. Ingunn har jobbet som familieterapeut i 5 år, og hun og mannen har i mange år undervist på diverse samlivskurs og familieleirer.