I denne rare tiden (og påsken midt oppi!)

“I denne rare tiden” er et uttrykk som har blitt sagt mange ganger de siste ukene. Koronautbruddet har uten tvil ført til en rar og usikker hverdag. Hele samfunnet vårt har måttet omstille seg og tilpasse seg den nye situasjonen. Det har bydd på store utfordringer, både i familier og samfunn. Og midt i denne rare tiden skal vi straks få feire påske.

Det er ikke bare internasjonale kriser som skaper usikkerhet, selve livet er ofte usikkert. Livet byr på oppturer og nedturer, gleder og sorger. Vi er alle spente på hvilken fremtid som venter barna våre, og hva livet vil by på for dem. Å bekymre seg hjelper ingenting, det minner Bibelen oss på gjentatte ganger. Derimot kan vi investere i det som gjør barna best rustet i møte med all usikkerheten og utfordringer som vil komme. Å utruste barn for livet er et utømmelig tema, men jeg vil nevne kort to ting.

Tillit til Gud

Noe av det fine med usikkerhet og motgang er at det gir oss en unik sjanse til å vende oss til Gud i tillit, sammen med barna. At barna får se at vi voksne vender oss til Gud i dette og har tillit til ham, bygger tro. Selvfølgelig møter vi utfordringer med en aktiv og ansvarlig holdning, slik som at vi lytter til myndighetenes råd og bestemmelser. Men i tillegg til dette ber vi. Vi ber for verden, for landet vårt og for de som styrer. Vi ber for de nærmeste og for de vi ikke kjenner. Sammen med barna kan vi vende oss til Gud som er vår kjærlige far, midt oppi alt.

Røtter

Når livet stormer og kjennes usikkert, er dype røtter en fordel. Både barn og voksne trenger røtter. Vi trenger å være grunnfestet, å vite hvor vi hører hjemme og hvor vi kommer fra. Familiekultur og tradisjoner er med på å danne slike røtter. Dette innbefatter alt fra hvordan vi snakker til hverandre og ser på hverandre, til det helt konkrete, som maten vi spiser og hvordan vi pynter til høytid. Nå når påsken nærmer seg og mye er annerledes, kan vi likevel bringe videre tradisjoner som gjør at både barn og voksne får kjenne at noe alltid er det samme. Dette året kan slike små elementer gjennom påsken kanskje bli ekstra viktig, både som en påminnelse om Gud som er den samme og om tilhørigheten til hverandre.

Hvilke tradisjoner og ritualer er viktige hjemme hos dere?

Tre konkrete tips:

Påskekalender

I vårt hjem har påskekalender blitt en fin tradisjon. Inspirert av det amerikanske konseptet Resurrection eggs, har vi laget vår egen vri med tomme egg fylt med Bibelske symboler. Hver dag i påsken åpner vi et egg med innhold som minner oss på ulike deler av Påskefortellingen. Deretter leser vi fra en Bibelen eller en barnebibel det innholdet gjenspeiler, og snakker sammen. Det er alltid spennende å åpne egget og se hva som skjuler seg!

Påskehage / påskelandskap

Her kan man slippe barna løs i naturen eller grave i lekekassen. Alt fra mose til Legofigurer er supert, poenget er å lage en liten utstilling som forteller og minner oss om det som skjedde i påsken. Så fint å gjøre ting håndfast og synlig i hjemmet.

Pane di pasqua (italiensk påskebrød)

I vår familie er det ingen italienske gener, men en mor som liker alt som ser fint ut, smaker godt og er gøy å lage 😊 Her kan man forlenge prosessen ved å farge egg på en naturlig måte (tips: google naturally dye eggs), morsomt og dekorativt. I tillegg til å bidra til et hyggelig måltid, kan påskebrødet minne oss om tornekronen (den flettede sirkelen) og eggene minne om det nye livet vi får ved oppstandelsen.

God fornøyelse!

  Tine er 35 år gammel og bor i Ålesund. 
Hun jobber til daglig som psykolog i møte med voksne.
Gift og mor til fire jenter i alderen 2 til 9 år.