Du kan ikke gi mer enn du har

Før jeg ble mamma hadde jeg vanskelig for å forestille meg hvor krevende foreldrerollen var. Hvor altoppslukende og overveldende det skulle bli, hvor mange behov som skulle stilles og hvor lite søvn man skulle få. Det ble en stor overgang og en ny hverdag. Så vokser barna, og vi foreldre vokser med, men behovene er i stadig endring og det kreves hele veien noe nytt av oss.

Det er et uttrykk som sier det slik: «Du kan ikke gi mer enn du har». Det skal sies at jeg i foreldrerollen flere ganger har blitt positivt overrasket over det som bor i meg. For eksempel de gangene jeg følte meg helt tom for tålmodighet og krefter til dagen som lå foran. Det er ikke alltid vi er klar over hva som bor i oss og hva vi egentlig har. Andre ganger trodde vi at vi hadde mer å gå på, men så var det ikke nok likevel. Hvis vi skal ta uttrykket over på alvor betyr det at vi trenger å ha noe, og vi trenger påfyll av noe, for å ha noe å gi videre. For er det noe vi gjør som foreldre, så er det å gi!

Et kjent vers i Bibelen setter fokuset på dette: «Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet går ut fra det» Ordspr. 4:23. Hva betyr dette for oss som troende foreldre? Jeg er sikker på at du som leser dette har et ønske om å lede barna dine til tro og til livet med stor L. Da er det i ditt eget hjerte det begynner! For å kunne ha noe å gi videre til barna dine, må du selv bevare hjertet ditt og få påfyll av det som er godt for deg! Vi trenger å la Gud fylle oss opp med sin kjærlighet og visdom, slik at vi kan gi den videre til våre barn. Vi trenger å fylle oss med Bibelske fortellinger og sannheter som lærer oss noe om hvem han er og hva han vil med våre liv, og våre barns liv.

Personlig er dette noe jeg har blitt klar over de siste årene – for å ha noe å gi trenger jeg daglig påfyll av Guds ord og tid med Han, og jeg trenger jevnlig frisk luft og høy puls. Får jeg dette har jeg utrolig mye å gi! Og motsatt, uten dette synker energinivået mitt og likeså fokuset på Gud. Det høres enkelt ut, men i praksis er det ikke alltid like lett. Men jeg vet at det er nødvendig.

Vi er alle ånd, sjel og kropp. Hva trenger du for å ha noe å gi i din hverdag, med dine barn?

Tine er 35 år gammel og bor i Ålesund. Hun jobber til daglig som psykolog i møte med voksne. Gift og mor til fire jenter i alderen 2 til 9 år.