Noe SÅ irriterende!

Liker du selgere? Det er det mange som ikke gjør. – Sånne som går etter oss på gata og vil prakke på oss mobilabonnement eller Omega 3. Eller som overfaller oss når vi kommer inn i en klesbutikk og nesten blir med inn i prøverommet. For ikke å snakke om telefonselgere! De kan virkelig få sinnene i kok. Hva er det som gjør at dette føles ubehagelig? Jo, de prøver å prakke på oss ting vi verken ønsker eller har behov for, og det på tidspunkt som passer veldig dårligDe fleste av oss reagerer med avvisning og irritasjon, ja, kanskje til og med sinne når vi møter litt for ivrige selgere. Vi føler oss invadert. Det oppleves helt annerledes hvis vi trenger noe spesielt og kommer til en butikk der ekspeditøren er hyggelig, finner det vi har behov for og kanskje til og med gir god pris. Da møter vi ikke en selger, men en serviceperson.

Mange foreldre gjør den samme feilen som litt for ivrige selgere, når de skal dele tro med barna sine. De prøver å formidle et budskap som de selv syns er veldig viktig, men tenker kanskje ikke nok over om de snakker barnas språk eller «treffer dem hjemme». Hvis foreldre i tillegg velger tidspunkt der barna er opptatt med noe annet, blir det som når en telefonselger ringer midt under middagen. De blir irriterte og protesterer. 

Trass og motstand er en naturlig del av et barns utvikling, og det er jo viktig at vi som foreldre ikke lar oss styre av den. Men vi kan unngå å vekke mer trass enn nødvendig ved å ta utgangspunkt i barna og ungdommenes egne interesser og behov. Og vi oppnår mye lettere kontakt med barna våre hvis vi beveger oss inn på deres arena, i stedet for å prøve å dra dem inn på vår.

Mange tenker at barn og tenåringer er impulsive. Jo, de kan være det, men det er gjerne på deres egne premisser og innenfor deres egne trygge rammer. Hvis vi voksne plutselig har en time ledig og forsøker å få kontakt, er de ofte lite fleksible og de protesterer. De er i sin egen verden og da virker de voksnes impulsive påfunn nokså forstyrrende. Det beste er derfor å finne fram til gode hverdagsrutiner og faste tidspunkt for trosformidling som alle er klar over på forhånd. De fleste barn og unge liker forutsigbarhet og rammer, og ved å etablere det, unngår vi mye uro. 

Og gjør vi noe sammen ungene syns er gøy eller noe de behersker, gir det godt utgangspunkt for trosformidlingen. Det trenger ikke bare å være andakter, sang og bønn. Be om visdom. Gud gjør deg kreativ, og han går foran og legger gjerningene ferdig for deg. Du trenger bare å gå inn i dem.

Jorunn Singstad Djupvik er undervisningsleder i Awana Norge og jobbet tidligere som redaktør, bibelinspirator og skribent i Bibelleseringen. Der var hun bl.a. redaktør for Foreldreboka og Foreldreskolen, Alfa super – bibelleseplan for barn og familier og Btweens. Jorunn bor på Eidsvoll, er gift, har tre barn, tre svigerbarn og fire barnebarn.