Juleavslutninger. Kalendergaver. Baking av julefavorittene. Det er SÅ mye koselig som skjer i adventstiden. Så mye at det av og til kan bikke over og bli for mye. Og av og til så mye at vi ikke får plass til hovedpersonen selv. Er det mulig å både ha det koselig, rekke alt som må gjøres, og i tillegg ha tid tid Jesus?
Av: Linda Andernach Johannesen
Her om dagen fikk jeg et tips til hvordan man kan hjelpe barna våre til å også ha fokus på Jesus gjennom adventstiden, og nå er jeg i gang med å teste det ut. Mine jenter er riktignok ikke barn lenger, i det at de to som fortsatt bor hjemme er tenåringer. Men dette er noe man kan tilpasse husstandens aldre. Ja, om det så kun er voksne i heimen, tror jeg dette kan være noe. Dette handler om å se mer av hvem denne Jesus er, og hva han betyr. Dette lille barnet som ble født fikk navnet Jesus; det vet vi. Men i Bibelen omtales han med mange ulike navn, og hvert av dem forteller om ulike sider ved ham. Det finnes en bok som beskriver hundre av disse navnene. Hver bokside inneholder navnet, skriftstedet det omtales, en definisjon av ordet, og en bønn som respons på dette.
Selv om kulturen vår fokuserer på alt annet enn Frelseren som ble født, så kan du og dine likevel velge å fokusere på ham, på hvem han er og hvorfor han kom som et lite barn – ved å se på et nytt navn på ham hver dag.
Det kan skje på følgende måte:
1. OPPDAG et nytt navn ved å bruke listen fra boka ”100 Days with Jesus”. Jentene våre har en gave-/aktivitetskalender i stua (ja, de har det forsatt, selv om de altså har blitt store). Hver kveld legger jeg ut en lapp med et nytt navn for Jesus i denne, slik at de kan finne det neste dag. Om barna er små, kan dette bli et spenningsmoment: hva er dagens navn? Man kan til og med lage hver dag til en skattejakt: hvor er navnelappen gjemt i dag? Når man leser lappen, kan man la det bli et stopp-punkt i hverdagsjaget; rundt middagen, ved kveldsmaten, ved frokosten – der det er et mest egnet tidspunkt for nettopp din familie å stoppe opp litt.
2. SKRIV navnet på en lapp, og heng det på et synlig sted. Hos oss har vi gått til innkjøp av en ”merkelapp-printer”, og vi skriver ut navnet, et par nøkkelord fra definisjonen og bibelhenvisningen med den. Dette limes på en merkelapp som vi henger på et enkelt smijerns-”tre” vi har stående framme i advents- og juletiden. Pr i dag har det kommet fire navn på treet, 20 gjenstår. Avhengig av barnas alder, kan dette bli en fin, daglig aktivitet der barna utformer en slik lapp. Man kan velge å tegne, male, bruke klistremerker, skrive… hos oss ble Dymo’en løsningen. Lappen kan man henge på et lite ekstra-juletre, på en kvist, legge i en krukke… alt etter hva man har i huset. Mens lappen gjøres klar, forsøker vi å få en liten samtale om hva dette navnet betyr for oss. Når vi ber bordbønn før middagen, baker vi inn en takk for hvem Jesus er, i følge dagens navn.
I mitt litt forsøk på å gjøre dette i år, har vi stoppet her. Men i forslaget jeg leste, gikk de videre. Der foreslo de:
3. NOTER alt det barna lærer. La de eldre barna lage seg en journal, der de noterer ned både Jesu-navnet, definisjonen og bibelverset; de yngre kan fargelegge i en fargebok eller tegne en tegning ut i fra sin assosiasjon rundt navnet. Til slutt kan man skrive: ”Jesus, du er min… (navnet på Jesus)” og be/skrive en personlig bønn.
4. FEIRE! På julaftens formiddag kan man markere at i dag er dagen da vi markerer Jesu bursdag. I bloggen jeg leste, var tradisjonen å lage en kringle som de satte et bursdagslys i, og sang ”Happy Birthday to Him”. Så leste de juleevangeliet fra Lukas 2, før de delte hvilket Jesu-navn de hadde som sin favoritt.
Men dette trenger ikke kun handle om barna. Vi voksne trenger også å stoppe opp litt og bli minnet om hvem Jesus er. Hvorfor ikke bruke denne boka for din egen og partneren din sin del ogås? Les et navn og bibelhenvisningen daglig sammen daglig gjennom hele desember, og få en enda dypere forståelse av hvem han er og hva han betyr for dere, denne Jesus som kom som et tilsynelatende vanlig spedbarn, men som hadde mer i seg enn man kan ane.
Forstatt god advent!
Kilde: Verge Network (www.vergenetwork.org)