Ferietid er TID SAMMEN! – Tips for ferietida og Siljes boktips

Det er godt med ferie! Det er fint å kunne senke skuldrene og puste på litt. Og det er deilig å sette ned tempoet og få mer tid sammen med familien. Men det kan også være utfordrende. For plutselig skal familien leve oppå hverandre og være sammen 24-7, uten å være vant med det.

Av Jorunn Singstad Djupvik, Awana Norge

De fleste familier har hverdager fylt med jobb, barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Det gjør at familiemedlemmene lever bortimot hver sine liv, uten å se hverandre så mye. Da kan det være utfordrende å takle feriens tette og intensive samvær og idyllen kan fort slå sprekker etter ei uke eller to. Det gjelder derfor å være forberedt på de dagene som kommer, slik at feriedagene blir glede og oppladning, i stedet for irritasjon og krangling. Og det finnes mye fint å fylle feriedagene med. 

Hva skal til for å få en god familieferie?

To viktige ord er: planlegging og dialog. Sett dere ned og snakk om hvilke behov og forventninger hver enkelt har for ferien. Mye av gnisningene som kan oppstå i løpet av en ferie, kan unngås ved at man snakker sammen på forhånd. Hva gleder den enkleste seg til? Og hva gruer de seg til? Hva har de skikkelig lyst til? Og hva har de absolutt ikke lyst til? Da kan man lettere finne rom for den enkeltes behov og inngå gode kompromisser på forhånd. Det gir også mulighet for å «snakke ned» de forventningene som kanskje er litt vel høye hos noen. Barn har det som regel bedre når det som skjer er forutsigbart. Da får de mulighet for å forberede seg.

Vår familie har god erfaring med å finne fram til noen familieaktiviteter alle kan gjøre sammen. Det kan være alt fra brettspill til toppturer, samtale-spill, pil-spill, crocket-spill, boccia eller sandslott-bygging. Det enkle er ofte det beste. I tillegg tok vi alltid en tur innom et bibliotek og en kristen bokhandel. For ferietid gir også litt ekstra tid for å dele tro på hjemmebane. I den kristne bokhandelen var det folk med fagkunnskap og oversikt. Der fikk vi alltid gode råd.

Høytlesning er alltid populært!

Jeg tok en prat med Silje Helen Fyllingen som jobber i SunnBok på Stord, for å få noen ferietips. Hun er i tillegg mor til fire, og har erfaring med familieferier. Jeg spurte henne om hva de gjorde for å få til de gode familie-stundene i ferien.

– «Hos oss en høytlesning alltid populært. Jeg anbefaler derfor å prøve det. I tillegg liker vi å se gode familiefilmer sammen. Det kan gi veldig gode samtaler. Den siste filmen vi så, var julefilmen «Stjernen» og den så vi i påska. Det høres kanskje rart ut, men den fungerer faktisk godt hele året. Og så liker vi gode, gammeldagse spill som Uno og Yatzy. Det fungerer godt for alle, selv om det er spredning i alder.»

Siljes boktips:

Her er ei liste med gode bøker det er fint å ha med seg inn i familieferien. En del av dem fins på biblioteket.

1. «Basse og sjørøvergrisen» av Burton W. Cole, alder 9–12 år (Lunde)

Ei morsom bok om bygutten Raymond som må tilbringe sommerferien på gården til fetter Basse. En blanding av humor og alvor, om Raymonds minst kjedelige sommer, noensinne.

2. «Gud og jeg er venner» – en klassiker av Kari Vinje i nytt opplag, alder 9-12 år (Luther)

Dette er ei bok om Gud og Jesus og himmelen. Om Julie, selvfølgelig, aller mest om Julie! Så er det ei bok om mamma, for det er mamma som lærer Julie alt det hun har lyst til å vite om Gud.


3. «Hulter til bulter« av Jarle Waldermar. Alder 8–13 år (Hermon)

– en litt annerledes andaktsbok DU må fullføre! Gjennom hverdagsrelaterte andakter vil denne boken skape gode og viktige øyeblikk. Les andakten, gjør oppgavene og vær med å forme din egen personlige andaktsbok!

4. Ekornløven – en klassiker av Kari Vnje (Lunde) 7-12 år

Dette er historien om et merkelig dyr som kan sprute gnister og gnage hull i fjellet, og som du ikke må gi tyggegummi! Du får også høre om en nydelig spilledåse, om spøkelser og tyvegods, om hemmelige planer og om snufsensprall. Men aller mest er det historien om Julie og Magda.

5. 365 aktiviteter for barn – (Prokla media) alder 5-9 år 

En bibelfortelling og en aktivitet for hver dag i året. Barna vil ha det
«kjempegøy» med å gjøre ferdig én side hver dag (eller i ferien: flere sider hver dag).

6. Sommeraktivitetsboka av Bethan James (IKO)

Boka inneholder fortellingen om Jesu liv sammen med masse spennende oppgaver og aktiviteter. Her får barna kunnskap ved å leke, lese og gjøre selv. De får prøve seg på kodespråk, tall-quiz, labyrinter, ordjakt og mye mer. En morsom aktivitetsbok som får kreativiteten til å boble.

7. Actionbibelen (Hermon) fra 5 år og oppover

Actionbibelen inneholder over 200 fartsfylte bibelfortellinger i kronologisk rekkefølge. Denne spennende blandingen av fengslende fortellinger og dramatiske bilder, appellerer til alle – uansett alder.

8. Aktivitetsbibelen av Mark Water (IKO)

I boka møter vi bl.a. den fortapte sønn, sauen som ble borte, den barmhjertige samaritan og mange andre som Jesus fortalte om. Her finnes kryssord, hjernetrim, skjulte budskap og mange andre små og store oppgave

9. Utforsk Bibelen – klistremerkebok av Tim Dowley (IKO)

Boka gir innblikk i livet på bibelsk tid. Du kan lese om farao og pyramidene, gresk og romersk verden, jødisk dagligliv og mye mer. Du blir også kjent med bibelske personer fra Abraham til Peter og Paulus. Ved å lime inn klistremerker får sidene mer liv. En lærerik bok.