Elefanten i rommet

«Kan Lukas overnatte, mamma?» Moren så opp fra middagsgrytene. «Ja, han kan det. Men du vet reglene her i huset. Han må sove på gjesterommet.» Datteren sukket i det hun forlot rommet. Moren følte seg hjelpeløs, og var helt sikker på at datteren tenkte: «Ingen har så strenge og gammeldagse foreldre som meg!» Hun visste hun burde ta den store praten med datteren, en samtale om kropp og seksualitet. Men hvordan skulle hun få til det?

Av Jorunn Singstad Djupvik, Awana Norge

Å ha tenåringer i huset er spennende og rikt, men det er ikke fritt for at det også kan være utfordrende. For hvor går grensene for hva vi skal tillate? Hvem er det greit at barna er sammen med? Hva får de lov til å være med på? – For ikke å snakke om spørsmål rundt nettvett, spill og rusmidler. Men for mange er det å snakke om forholdet til kropp og seksualitet virkelig «elefanten i rommet». De vet at de bør snakke med barna sine om det, men aner ikke hvordan de skal få det til. Det er derfor lett å skyve det foran seg eller å abdisere helt. Mange tenker at det slaget er tapt eller at kampen er for stor. Ungene gjør jo som de vil, uansett.

Oppvekstmiljøet til barn og unge blir mer og mer seksualisert og det er lite som bremser. I følge sterke krefter i samfunnet er det helt normalt og nærmest sunt å teste ut seksualiteten, nesten på samme måte som man tester matretter. Den eneste anbefalingen som gis, er rett prevensjon. Men så enkelt er det ikke. Det er ikke uten grunn at Bibelen setter en annen standard. Årsaken til at seksuelt samliv hører ekteskapet til, er ikke at Gud vil begrense oss og ta ifra oss livsgleden. De som leser Bibelen og har lest Salomos høysang, har tvert imot møtt en vakker og livsbejaende seksualitet. Nei, Gud har gitt oss denne forordningen for å beskytte oss. For hva den nærmest grenseløse seksuelle utfoldelsen gjør med psyken til et menneske over tid, har vi enda ikke til fulle sett konsekvensene av.

Når vi åpner oss seksuelt for noen, er vi på det aller mest sårbare. Vi gir en bit av oss selv som vi aldri får tatt tilbake, selv om vi angrer. Gjør vi det i et forhold som ikke er trygt, går det seksuelle samværet lett over fra å være lystbetont og spennende til å bli sårt og vanskelig. Og litt opphetet tankeløshet fra en av partene kan fort bli et overgrep. Det fins mange flere enn vi aner som bærer på skader og begrensninger på det seksuelle området, og det skyldes gjerne hendelser som i utgangspunktet virket små og uskyldige. Å snakke med barna våre om dette er derfor helt avgjørende. Men hvordan gjør vi det? Her kommer noen tips:

  1. Å snakke om seksualitet er svært personlig. For mange, både voksne og barn, oppleves derfor slike samtaler som flaue og ubehagelige. Og jo sjeldnere dere snakker sammen, jo vanskeligere er det. Det er derfor viktig å bli vant med å snakke sammen. Bruk tid sammen med barnet! Snakk sammen om alt mulig og bygg vennskap. En god døråpner er ofte å bevege seg inn på barnas arena og interessere seg for det de er opptatt av. Da blir terskelen for å by på seg selv mye lavere.
  2. Prøv å unngå å påføre skam. Seksualitet handler om sterke drifter og følelser. Den er i tillegg tett knyttet til selvbildet. Det er derfor å viktig å lære barna sunne grenser uten å skam-belegge det. Gud møter oss med stor nåde også på dette området.
  3. Ha tydelige grenser hjemme. Ikke gi etter for press slik at det blir normalt at unge kjærestepar sover sammen. Det fører gjerne til protester og de voksne må gjerne være «hormon-politi» nattestid, men nettopp disse diskusjonene kan være døråpnere til gode samtaler.
  4. Følg opp barnet ditt tett. Tilby deg å hente og bringe og å være med på det du har mulighet for. Ofte oppstår de gylne øyeblikkene med gode og nære samtaler plutselig i bilen hjem, eller mens dere er sammen på noe.
  5. Be konkret for barnet og be om åpenhet og mulighet for gode samtaler.
  6. Det fins gode samtale-spill som kan være verktøy for å sette i gang samtaler. De inneholder spørsmål som familien trekker og samtaler rundt. (Sjekk ut teens-spillet og betweens-spillet på www.fribu.no/nettbutikk. FriBU og Awana kommer også snart med Input – et samtalespill for hele familien.)

Jorunn Singstad Djupvik er ansatt i Awana Norge, og jobbet i tidsrommet 2009–2018 som redaktør, forfatter og bibelinspirator i Bibelleseringen. Hun har blant annet vært redaktør og medforfatter i Foreldreboka og Foreldreskolen og har redigert Alfa super – bibelleseplan for barn og familier. Hun har i tillegg reist rundt i hele landet og holdt kurs og seminarer om å dele tro på hjemmebane. Hun bor på Eidsvoll, er gift med Harald, og har tre barn og fire barnebarn.