10 tips til et enda bedre ekteskap

Når du og din ektefelle har det bra sammen, smitter det over på hverdagen og barna. Jeg vil derfor gi deg 10 tips som kan inspirere deg til å få et enda bedre ekteskap.

Av: Jarle Waldemar

Å være foreldre i dag er en tidkrevende virksomhet hvor de voksne i huset fort kan fremstå som kolleger. Man treffes kun til styremøter, der organiseringen av hverdagen står på dagsorden. Selv om du føler at hverdagene sluker deg, er det bare du som kan forandre på prioriteringene dine.  Når du velger å si ja til noe, sier du samtidig nei til noe annet.

Prioriter kjærestetid i hverdagen.

I en hektisk hverdag er det fort gjort å nedprioritere tid med ektefellen. Både jobb, barn og menighetsarbeid krever sitt. Derfor kan det være lurt å sette av tid til ektefellen i kalenderen. På den måten viser du at du ønsker å investere i den andres selskap. I tillegg bør man ta vare på de små hverdagsøyeblikkene hvor det oppstår en mulighet til å bruke tid sammen. Det kan være små dater som å ta en kaffekopp sammen, gå tur sammen, dra til byen og spise lunsj sammen, trene sammen, ta en kjøkken- eller sofadate der barna må legge seg litt ekstra tidlig, reise på shopping sammen, dra på kino, ta en biltur, eller lengre dater der dere skaffe dere barnevakt for å reise på en storbyweekend, en fjelltur med overnatting i telt eller hotellweekend.

Klag mindre.

Det er lett å klage på ting man ikke er fornøyd med, og mange ganger kunne vi fint holdt det for oss selv. Klaging og syting skaper negativitet. Tankene dine har makt, og måten du tenker på styrer handlingene dine. Det er derfor fort gjort å klage, når du synes ting ikke fungerer som det skal. Dersom du velger å fokusere på det positive, vil du også få en mer positiv holdning til ektefellen. Dersom noe plager deg, ta det opp på en ryddig og kjærlig måte. Da unngår du at ektefellen din stadig blir utsatt for urettmessig behandling.

Hold avtaler.

Noe som virkelig kan skaper frustrasjoner i et ekteskap, er når ektefellen gjentatte ganger ikke holder avtaler. Det at den andre må gå i det uvisse og vente og vente, er ikke bra. Gjør ditt ypperste for å holde de avtalene som dere inngår. Enten det gjelder å komme presis, middagsavtaler, avtalte gjøremål eller andre småting. Husk at «On time is too late»! Vær heller fem minutter før avtalt tid.

Fortell hva du setter pris på ved den andre.

Vær raus og generøs med gode ord og oppmuntringer til din kjæreste. Ikke la den andre tenke seg til hva du setter pris på. Vær konkret og direkte med dine positive tilbakemeldinger. Si hva du setter pris på, fortell hva du liker ved den andre og del gjerne de gode følelsene som ektefellen gir deg.

Lytt med to ører og en munn.

Å lytte er ikke nødvendigvis det samme som å lytte. Aktiv lytting handler om at å følge med på hva den andre sier med full oppmerksomhet. I et samliv må man være mentalt til stede når den andre har noe den ønsker å dele. Kunsten er å stille gode kontrollspørsmål og vise interesse for det ektefellen snakker om eller tar opp. Engasjer deg inn i samtalen, og unngå å bare snakke om deg selv.

Gi fysisk berøring hver dag.

Ikke glem fysisk berøring. Når forelskelsen legger seg, må man minne hverandre på at berøring også er viktig utenfor soverommet. Vær bevisst på ta på hverandre, gi hverandre en klem, gi et kjærlig kyss, hold rundt hverandre, og vis at du er glad i ektefellen din – uten å ha andre baktanker.

Hjelp ektefellen din til å blomstre.

Du er din ektefelles gartner. Det er din oppgave å få den andre til å blomstre. For å få et enda bedre ekteskap, må man legge ned tid og krefter for å hjelpe den andre til utvikle seg i riktig retning. Stell, passe med vann og riktig sollys er viktig for at en plante skal blomstre. På samme måte er det din oppgave å få ektefellen til å bli den beste utgaven av seg selv.  

Ta opp vanskeligheter.

Noen mennesker liker ikke å ta opp uenigheter og konfliktfylte temaer. De ønsker å glatte over det som kan være utfordrende. Jeg mener det er sunt å ta opp det som skaper uro og konflikt. Snakk dere gjennom det. Ofte må man bruke tid for å komme på dypet med hverandre – man må komme under overflaten for å komme til en felles forståelse av hvordan den andre tenker. Ikke nødvendigvis bli enige om alt – men forstå hverandre.

Bruk mer tid på å korrigere deg selv enn ektefellen din.

Man bør ha en generell holdning av å fokusere på det som er bra. Husk på de 100 gode egenskapene som ektefellen din har, i stedet for å irritere deg over de tre dårlige sidene som du ikke liker. Sider som ektefellen din ikke klarer å forandre på, må du leve med. Noen ganger må man faktisk bite det i seg. Lær deg å leve med den andres feil og mangler siden partneren din må leve med dine. Du har også dårlige sider. De er bare ikke så lett for deg å oppdage. Ofte kan man være så opptatt av den andres mange feil at man glemmer at man selv har mangler.

Be sammen.

Visste du at kun 8 % av kristne par i USA ber sammen? Flere kristne par burde finne gleden og styrken i å be sammen. For oss har dette med bønn gitt oss en ekstra dimensjon – en annen type lim som binder oss tettere sammen. En sannhet er at «Couple that pray together – stay together». Det viser seg nemlig at under 1 % av kristne par som ber sammen skiller seg. Dersom dere ikke ber sammen i dag, er mitt beste tips å starte på denne reisen sammen. Kanskje dere for eksempel kan sette av noen minutter hver uke, hvor dere ber sammen? Dersom det er utfordrende å be høyt, kan dere starte med å be inni dere. Legg listen så lavt, at det er overkommelig for begge å holde det vedlike. Deretter kan dere finne en progresjon som passer dere.

Artikkelen er tidligere publisert i Søndagsrådet.